Vaccinatie & Voorbereiding

Wat is een vaccinatie en hoe werkt het?

Wat is een vaccinatie en hoe werkt het?

Een vaccinatie of inenting is een belangrijk middel om u te beschermen tegen infectieziekten. Een reisvaccinatie beschermt u tegen infectieziekten die in andere (verre) landen voorkomen. Tijdens een vaccinatie wordt een vaccin in een spier of onder de huid met een naald ingebracht. Een vaccin bevat ziekteverwekkers (bacteriën of virussen), maar dan juist in onschadelijke vorm. Als reactie op het vaccin maakt het lichaam antistoffen aan alsof het om de echte ziekteverwekker gaat. Wanneer het lichaam die antistoffen eenmaal heeft aangemaakt, kunt u een bepaalde tijd niet ziek worden van de echte ziekteverwekker.

(Reis)vaccinaties kunnen verplicht, aanbevolen of optioneel zijn. Hier kunt u per land vinden welke vaccinatie(s) voor uw reisbestemming verplicht, aanbevolen of optioneel zijn. Een verplichte of aanbevolen vaccinatie geldt in principe voor iedereen. Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn of in uw geval een vaccinatie optioneel is. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistent Reizigersadvisering. 
Voorbereiding en bijwerkingen

Voorbereiding en bijwerkingen

Ter voorbereiding op een vaccinatie bent u verplicht ons over eventuele allergiën te informeren, in het bijzonder  kippeneiwit, over of u in het verleden een ernstige reactie kreeg na een vaccinatie en welke medicijnen u gebruikt. 

Laat het ons gerust weten als u prikangst heeft. Uiteraard houden wij hier dan extra rekening mee. Prikangst mag nooit een reden te zijn onbeschermd op reis te gaan. Indien u onbeschermd op reis gaat ondergaat u grote gezondheidsrisico's voor u zelf en anderen. (Reis)vaccinaties kunnen nooit door andere middelen, bijvoorbeeld pillen, vervangen worden.

Het is niet verstandig om u te laten vaccineren op het moment dat u koorts heeft. 

Doorgaans hebben vaccinaties geen bijwerkingen. Bij aanraking kan de plaats van de injectie nog tot enkele dagen na de injectie licht tot matig gevoelig zijn, eventueel een klein beetje rood worden en/ of licht opzwellen. Een lichte koorts of verhoging, misselijkheid of lusteloosheid treedt slechts bij enkele mensen op. 
Hoe lang voor vertrek vaccineren?

Hoe lang voor vertrek vaccineren?

Hoe lang van te voren u moet beginnen met vaccineren hangt, naast uw persoonlijke situatie en reisplannen, grotendeels ook daarvan af welke vaccinatie(s) u nodig heeft. U dient zich zorgvuldig voor te bereiden en dit ruim voor uw vertrek in te plannen. 

Er zijn vaccinaties die uit meerdere keren bestaan, bijvoorbeeld tegen hepatitis B en tegen tekenencefalitis, en waar u daarom minimaal meer dan een half jaar voor vertrek mee dient te beginnen. Er zijn ook vaccinaties, bijvoorbeeld tegen Japanse encefalitis en tegen tuberculose, die u minimaal anderhalve maand voor vertrek dient te krijgen. Ook zijn er vaccinaties, bijvoorbeeld tegen gele koorts of tegen meningokokken, die u minimaal tien dagen van te voren dient te krijgen en weer anderen zoals DTP tegen DifterieTetanus en Polio dient u minimaal drie dagen voor vertrek te krijgen. 

De bovengenoemde vaccinaties en tijdsbestekken maakt geen volledig overzicht, maar zijn slechts enkele voorbeelden. Wij adviseren u dringend zodra uw reisplannen bekend zijn met ons contact op te nemen voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en het plannen van uw eventuele vaccinaties voor (reis)ziekten. Alle (reis)vaccinaties die wij aanbieden hebben wij op voorraad.

Search