Polio

Wat is het?

Wat is het?

Polio is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus. Er zijn drie typen van het poliovirus. Het virus zit onder meer in ontlasting van mensen die besmet zijn. Die ziekte komt slechts in enkele landen ter wereld voor, en in principe niet in Nederland. Het virus kan verlamming en hersen(vlies)ontsteking veroorzaken. Men kan aan polio overlijden. Bij de meeste mensen verloopt een infectie zonder verschijnselen.

Ziekteverschijnselen kunnen zijn:
  • griep
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • braken
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

Iedereen kan polio oplopen. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. U kunt het virus oplopen als een met het poliovirus besmet persoon tegen u praat, als u in aanraking komt met ontlasting van besmet persoon of door middel van met ontlasting besmet voedsel en/ of drinkwater. De tijd tussen besmetting en ziekteverschijnselen is doorgaans één tot twee weken, met uitloop naar een maand.  
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

U kunt besmetting met het virus dat polio veroorzaakt verkleinen door goed uw handen te wassen. U kunt besmetting voorkomen door vaccinatie. Iedereen die nog nooit tegen deze ziekte is ingeënt wordt aanbevolen dat alsnog te doen. De vaccinatie tegen polio is de DTP vaccinatie, één vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De vaccinatie zit in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma. Een herhalingsvaccinatie is nodig indien u reist naar een land waar polio voorkomt en het langer dan 10 jaar geleden is dat u uw laatste vaccinatie heeft gehad. Een DTP vaccinatie dient u minimaal drie dagen voor uw vertrek te krijgen en beschermt u maximaal 10 jaar.

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij ons kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad. 
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistent Reizigersadvisering.

Search