Difterie

Wat is het?

Wat is het?

Difterie is een besmettelijke ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen, die weefsels zoals de huid en de longen beschadigt. De keel kan ernstig opzwellen en de ademhaling wordt bemoeilijkt. Als de gifstoffen in het bloed komen, kan een ernstige ontsteking van het hart ontstaan, met overlijden als gevolg. Daarnaast kan de bacterie een ontsteking van de huid veroorzaken. Deze vorm is minder ernstig. De ziekte kan op de hele wereld voorkomen. In landen met een vaccinatieprogramma dat goed wordt aangehouden, zoals Nederland, komt difterie eigenlijk alleen voor als importziekte en leidt niet tot verdere verspreiding. 

De ziekteverschijnselen hangen af van de plaats (neus, keel, luchtpijp, longen of huid) van de infectie. Iemand met difterie kan veel verschillende ziekteverschijnselen hebben. 
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

Difterie kan worden overgedragen door mensen die de bacterie bij zich dragen in de keel of op de huid. Besmetting kan plaatsvinden via de lucht door niezen en hoesten en via direct contact zoals zoenen en aanraking van de huid, alsmede een besmette wond. Runderen, paarden, geiten, schapen, honden en katten kunnen de bacterie ook bij zich dragen. Besmetting kan ook plaatsvinden door het drinken van rauwe, ongepasteuriseerde melk en nauw contact met dieren die de bacterie bij zich dragen. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen is meestal 2-5 dagen, niet langer dan 7 dagen.
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

Vaccinatie biedt een goede bescherming tegen difterie. Iedereen die nog nooit tegen deze ziekte is ingeënt wordt aanbevolen dat alsnog te doen. De vaccinatie tegen difterie is de DTP vaccinatie, één vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De vaccinatie zit in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma. Een herhalingsvaccinatie is nodig indien u reist naar een land waar difterie voorkomt en het langer dan 10 jaar geleden is dat u uw laatste vaccinatie heeft gehad. Een DTP vaccinatie dient u minimaal drie dagen voor uw vertrek te krijgen en beschermt u maximaal 10 jaar. Ook bij een mogelijke besmetting is een herhalingsvaccinatie nodig. 

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij Amsterdam Travel Clinic kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad. 
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistent Reizigersadvisering.

Search