Japanse encefalitis

Wat is het?

Wat is het?

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgedragen door beten van een besmette mug. De mug broedt in rijstvelden en bijt 's avonds en 's nachts. Er bestaat een kans op het ontwikkelen van hersenontsteking, hersenvliesontsteking of ruggenmergonsteking indien men met het virus besmet raakt. Het virus komt voornamelijk voor op het platteland van Oost en Zuid Azië en in het noorden van Australië. De ziekte kan mild verlopen, maar men kan aan Japanse encefalitis ook blijvende invaliditeit zoals polioachtige verlammingsverschijnselen of bewegingsstoornissen overhouden of overlijden. 

Ziekteverschijnselen kunnen zijn:
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • (hoge) koorts
  • misselijkheid
  • maag-darm stoornissen
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

Het virus wordt overgedragen door beten van een besmette mug. De mug broedt in rijstvelden en bijt 's avonds en 's nachts. De ziekte kan niet van mens op mens worden overgedragen. De incubatietijd is tussen de 5 en 15 dagen. Daarna na 4 dagen verdwijnen de hiernaast genoemde ziekteverschijnselen, maar men kan ook hersenontsteking, hersenvliesontsteking of ruggenmergontsteking ontwikkelen.
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

U kunt zich beschermen tegen de mug die het Japanse encifacilitis virus overbrengt door 's avonds en 's nachts muggenbeten te voorkomen. Er is ook een vaccinatie beschikbaar. Voor deze vaccinatie komt u in aanmerking als u naar een risicogebied reist. De vaccinatie dient u minimaal zes weken voor uw vertrek te krijgen en bestaat uit twee delen, waarvan u de tweede injectie 4 weken na de eerste dient te krijgen. Vervolgens biedt deze vaccinatie twee jaar bescherming. 

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij ons kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad.
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistent Reiziegersadvisering.

Search