Tuberculose

Wat is het?

Wat is het?

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte kan voorkomen in de longen, in andere organen van het lichaam waaronder hart en lymfeklieren en in gewrichten en wervels. Tuberculose komt wereldwijd voor, ook in Nederland, maar voornamelijk in Afrika, Azië, landen van de voormalige Sovjet-Unie en Zuid-Amerika. Bij geen of onjuiste behandeling kan men aan tuberculose overlijden. 

Ziekteverschijnselen kunnen zijn:
  • moeheid
  • (bloed op)hoesten
  • koorts
  • nachtzweten
  • vermagering
  • verminderde of gebrek aan eetlust
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

Iedereen kan tuberculose oplopen. Mensen met longtuberculose kunnen besmettelijk zijn voor andere mensen. De bacterie komt door het hoesten via kleine druppeltjes in de lucht. Bij inademing kunnen de druppeltjes in de longen terecht komen en tot infectie leiden. De bacterie kan pas lang (zelfs enkele jaren) na de besmetting een ontsteking veroorzaken.
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

U kunt besmetting door de bacterie die tuberculose veroorzaakt verkleinen door uw hoofd af te wenden van mensen die hoesten. Er bestaat ook een vaccin tegen tuberculose. Deze wordt slechts in bepaalde gevallen gegeven. De vaccinatie dient u minimaal zes weken voor uw vertrek te krijgen, maar drie dagen vóór de inenting moet u een huidtest ondergaan.  Er wordt dan een testvloeistof in uw linkeronderarm gespoten die drie dagen later aan de hand van uw huidreactie afgelezen wordt. In bepaalde gevallen is extra controle op besmetting aanbevolen.

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij Amsterdam Travel Clinic kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad.
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistente Reizigersadvisering.

Search