Tetanus

Wat is het?

Wat is het?

Tetanus is een ernstige besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie komt overal ter wereld, dus ook in Nederland, voor in aarde, straatvuil, mest en stof. Wanneer deze bacterie in een wond komt maakt deze gifstoffen aan waardoor in het hele lichaam ernstige spierkrampen kunnen optreden. Men kan aan tetanus overlijden als ook de ademhalingsspieren worden aangedaan.
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

De bacterie die tetanus veroorzaakt wordt overgedragen wanneer een wond in aanraking komt met aarde, straatvuil, mest of stof. Overdraging is ook mogelijk als de bacterie de slijmvliezen binnendringt. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Indirecte besmetting is wel mogelijk, bijvoorbeeld via een beet van een dier dat straatvuil in zijn bek heeft of via een prik van een doorn aan een bloem of plant. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen varieert van 3 tot 21 dagen, met uitloop tot enkele maanden. 
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

U kunt besmetting door de bacterie die tetanus veroorzaakt uitsluitend voorkomen door vaccinatie. Iedereen die nog nooit tegen deze ziekte is ingeënt wordt aanbevolen dat alsnog te doen. De vaccinatie tegen tetanus is de DTP vaccinatie, één vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De vaccinatie zit in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma. Een herhalingsvaccinatie is nodig indien u reist naar een land waar polio voorkomt en het langer dan 10 jaar geleden is dat u uw laatste vaccinatie heeft gehad. Een DTP vaccinatie dient u minimaal drie dagen voor uw vertrek te krijgen en beschermt u maximaal 10 jaar.

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij Amsterdam Travel Clinic kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad.
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistente Reizigersadvisering. 

Search