Gele koorts

Wat is het?

Wat is het?

Gele koort is een ziekte veroorzaakt door een virus. Het virus komt voor bij apen en mensen. De ziekte komt voor in tropische gebieden in voornamelijk Afrika en Zuid-Amerika. Er bestaan geen medicijnen tegen gele koorts. Men kan aan gele koorts overlijden.

Ziekteverschijnselen kunnen zijn:
  • koorts
  • griep
  • het geel kleuren van huid en oogwit
  • cola-donkere urine
  • ontkleurde ontlasting
  • bloedingen
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

U kunt gele koorts oplopen door een beet van de gelekoortsmug. De mug kan besmet raken als hij een besmet dier of persoon prikt. Vervolgens kan de mug bij daarop volgende steken het gele koorts virus overbrengen op andere dieren en mensen. Het virus wordt niet van mens op mens overgedragen.
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

U kunt besmetting met het virus dat gele koorts veroorzaakt voorkomen door vaccinatie. Dit is voor bepaalde landen zelfs verplicht. U bent dan verplicht uw vaccinatiebewijs te tonen wanneer u het land binnenkomt. De vaccinatie dient u minimaal 10 dagen voor aankomst te krijgen. Meestal biedt de vaccinatie levenslang bescherming. 

Uitsluitend speciaal gele koorts erkende vaccinatiecentra mogen het gele koorts vaccin toedienen. Wij, Amsterdam Travel Clinic, zijn een officiëel Gele koorts centrum erkend door het Ministerie van VWS

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij Amsterdam Travel Clinic kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad.
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistente Reizigersadvisering.

Search