Tekenencefalitis

Wat is het?

Wat is het?

Tekenencefalitis is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus bestaat uit verschilende typen en komt voor bij wilde kleine zoogdieren zoals knaagdieren, maar kan ook bij boerderijdieren zoals geiten, koeien en schapen voorkomen. De ziekte komt voornamelijk voor in beboste gebieden in Centraal-Azië, Europa (waaronder Duitsland en Oostenrijk), en Rusland. Sinds kort kan de ziekte ook in Nederland voorkomen. De ziekte veroorzaakt hersen(vlies)onsteking waaraan men kan overlijden. Er bestaan geen medicijnen tegen tekenencefalitis.

De ziekteverschijnselen zijn afhankelijk per fase. In de eerste fase, vanaf één tot twee weken na besmetting en duurt enkele dagen tot een week, kunnen de ziekteverschijnselen griep, koorts, vermoeidheid, algemene malaise en hoofdpijn zijn. Hierna kan een week volgen zonder ziekteverschijnselen waarna de tweede fase aanbreekt met ernstige hoofdpijn, koorts en hersen(vlies)onsteking. 

Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

U kunt besmet raken met het virus dat tekenencefalitis veroorzaakt door een beet van een besmette teken. Teken dragen het virus over van dier naar dier en naar de mens. Het virus wordt snel na een beet overgedragen. U kunt ook besmet raken met het virus door het drinken van besmette rauwe melk en producten waarin besmette rauwe melk verwerkt is, zoals kaas, doordat boerderijdieren zoals geiten, koeien en schapen het virus kunnen uitschijden in melk. 
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

U kunt besmetting met het virus dat tekenencefalitis veroorzaakt verkleinen door de kans op tekenbeten te verkleinen. Dit kunt u doen door het dragen van bedekkende kleding en de onbedekte huid in te smeren met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Tekenbeetcontrole is altijd nodig na een verblijf in de natuur. Daarnaast kunt u zich laten vaccineren door besmetting met het virus te verkleinen. De vaccinatie beschermt niet 100%. 
De vaccinatie tegen tekenencefalitis bestaat uit drie injecties. De eerste injectie dient u minimaal 6 maanden voor vertrek te krijgen. De tweede injectie dient u één maand na de eerste injectie te krijgen en de derde 5 maanden na de tweede. De vaccinatie blijft drie jaar geldig. 

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij ons kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad.
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistent Reizigersadvisering.

Search