Hepatitis A

Wat is het?

Wat is het?

Hepatitis A is een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De ziekte is zeer besmettelijk. Bij jonge kinderen veroorzaakt het virus meestal nauwelijks klachten, terwijl het bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht kan veroorzaken. Hepatitis A kan ook onopgemerkt blijven.  De ziekte komt voornamelijk voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Azië, Oost-Europa en rond de Middellandse Zee. In uitzonderlijke gevallen is hepatitis A levensbedreigend.

Ziekteverschijnselen kunnen zijn:
  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • koorts
  • verminderde eetlust
  • buikpijn
  • het geel kleuren van huid en oogwit
  • cola-donkere urine
  • ontkleurde ontlasting
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

U kunt besmet raken met het hepatitis A-virus door contact met mensen die hepatitis A hebben en door het eten en drinken van besmet voedsel of besmet water dat verontreinigd is met ontlasting. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Meestal duurt hepatitis A niet langer dan 6 weken, maar de klachten kunnen tot wel 3 maanden aanhouden. 
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

U kunt besmetting met het hepatitis A-virus verkleinen door goede hygiënische maatregelen te nemen, zoals handen wassen voor het klaarmaken van het eten en voor het eten zelf en na toiletbezoek. Met een vaccinatie kan u besmetting voorkomen. Een serie van twee vaccinaties geeft bescherming gedurende minimaal 15 jaar (één vaccinatie geeft slechts 1 jaar bescherming). Tussen de eerste en de tweede vaccinatie moet minimaal 6 maanden zitten.

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij Amsterdam Travel Clinic kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad.
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistente Reizigersadvisering.  

Search