Rabiës

Wat is het?

Wat is het?

Rabiës, of hondsdolheid, is een ziekte veroorzaakt door een virus. Het virus zit in speeksel van een besmette hond, kat, vos, vleermuis, aap of een ander zoogdier. De ziekte tast de hersenen aan. Wereldwijd in veel landen, ook in Europa, komt de ziekte voor. In Nederland is het voornamelijk een importziekte, maar wel komt een minder besmettelijke variant voor bij vleermuizen. Het is een ernstige ziekte met overlijden tot gevolg.

Ziekteverschijnselen kunnen zijn:
  • koorts
  • rillingen
  • braken 
  • hoofdpijn
  • spierkrampen
  • stuipen
  • verlamming
  • slik- en ademhalingsproblemen
  • watervrees
Hoe loopt u het op?

Hoe loopt u het op?

U kunt het rabiesvirus oplopen na een beet, krab of lik van een besmette hond, kat, vos, vleermuis, aap of een ander zoogdier. Besmetting van mens op mens is niet gebruikelijk.

Indien u risico gelopen heeft moet u direct een arts waarschuwen, ook als u de gehele vaccinatieserie van drie injecties ter bescherming van het oplopen van rabiës gekregen heeft. U dient binnen maximaal 48 uur twee post-expositie vaccins te krijgen. Zonder vaccinaties vooraf dient u binnen 24 uur antistoffen toegediend te krijgen gevolgd door 5 vaccinaties. Deze antistoffen en vaccinaties zijn vaak niet makkelijk voorhanden, ook in ontwikkelde landen. 

De eerste ziekteverschijnselen treden meestal tussen drie weken en twee maanden na besmetting op. 
Hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u het?

U kunt besmetting met het virus dat rabiës veroorzaakt verkleinen door waar rabies voor komt contact met zoogdieren te vermijden. Zoogdieren kunnen al besmet zijn voordat zij zelf ziek worden. Verder kunt u de kans op besmetting verkleinen door vaccinatie. Vaccinatie tegen rabies bestaat uit drie injecties. De eerste injectie dient u minimaal 21 dagen voor vertrek te krijgen. De tweede injectie dient u minimaal één week na de eerste injectie te krijgen, de laatste injectie minimaal 21 dagen na de eerste injectie. Ook als u de gehele vaccinatieserie van bovengenoemde drie injecties ter bescherming van het oplopen van rabiës gekregen heeft dient u binnen maximaal 48 uur twee post-expositie vaccins te krijgen na het oplopen van risico. 

Naast de omstandigheden op uw bestemming, zijn uw persoonlijke situatie en reisplannen variabelen die van doorslaggevende invloed zijn op de voorbereidingen die u kan dan wel verplicht bent te nemen voor u op reis gaat. Bij ons kunt u terecht voor een deskundig reizigersgeneeskundig advies en bovengenoemde vaccinatie. De vaccinatie hebben wij op voorraad.
Bovenstaande beschrijving is slechts een algemene, beknopte en eenvoudige weergave en dient uitsluitend ter informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een persoonlijk advies vindt uitsluitend plaats tijdens een consult met de speciaal daartoe opgeleide Erkend Arts Reizigersadvisering of Assistent Reizigersadvisering. 

Search